攤開嚟講「我地可以住好啲嗎?」

日期
23/08/2018 -
19:30 - 21:30
還有 4 天

攤開嚟講「我地可以住好啲嗎?」
「攤開嚟講」我地可以住好啲嗎?
響街站同街坊傾計,傾得最多嘅話題就係:住。
灣仔租金高、樓價貴,隨住市區重建及發展,拆嘅拆、收嘅收,聽到無奈嘅感慨,也聽到對出路嘅渴望。「住得細、樓價貴、城市擠」真係不可逆轉嘅殘酷現實?我地點樣先可以「有選擇」呢?

四月尾開始嘅「土地大辯論」公眾咨詢,宜家進入尾聲,呢場面向公眾嘅土地諮詢同我地有咩關係?我地關心嘅住屋問題係咪「又多笪地」就可以解決到呢?

今次機會嚟喇,故事館特別邀請到嚟自本土研究社的朋友就咁多疑問思慮響「攤開黎講」同大家一齊分享,傾下究竟點樣可以「住好啲」。

日期:2018年8月23日(星期四)
時間:19:30 - 21:30
地點:灣仔石水渠街72A地舗香港故事館(藍屋)
嘉賓: 林茵、姚政希(本土研究社)

費用全免
網上報名留位:https://goo.gl/forms/4nbKjCm8nodG6QCl1
或報名留位:28334616 (羊羊)

【嘉賓介紹】
本土研究社是一所推動民間研究的知識平台,希望透過凝聚一群有志參與各範疇本土研究的研究者,推動民間知識生產能力,是為當今社會缺席及各種民間運動急需的力量。
--------------------------------------
【攤開嚟講】
藍屋香港故事館一個自由的發聲平台,供街坊飯後排排坐,回味社區故事、討論社會議題。

報名
相關主題